A termék:

A biobrikett 100% – ig természetes alapanyagból készül. Idegen kötőanyagot nem tartalmaz, nedvességtartalma kicsi (10% körüli), ezért könnyebben és jobb hatásfokkal ég, mint a hagyományos tűzifa. Fűtőértéke nagy, másfélszerese az átlagos tűzifának kb. 17-19MJ/kg. Hamutartalma kicsi (0.7-1,5%), hamuja környezetbarát, a kiskertek trágyázásához alkalmazható – a fában kén gyakorlatilag nincs, ezért füstje a környezetre káros kéndioxidot nem tartalmaz. A tűzifával szemben 2-3 szor nagyobb sűrűségű, és mintegy 50%-kal nagyobb fűtőértékű, ezért ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez a tüzelőberendezés tűzterében kisebb mennyiséget kell elégetni. Sűrűsége nagy (1000-1400 kg / m3), vízben elsüllyed.

A biobrikett alkalmas szinte minden hagyományos tüzelőanyag kiváltására. A környezetünkben fellelhető, brikettálásra alkalmas hulladékok mennyisége nem csak háztartási, hanem ipari vagy közüzemi fűtések esetében is gazdaságosan válthatja ki a szénhidrogén alapú, és egyéb fosszilis energiahordozókat.

A technológia:

A felaprított alapanyagot – mely többnyire faforgács, fűrészpor, napraforgómag héja – hidraulikus présgépben 800 bar (800 kg/cm2) nyomással tömörítjük. A brikett kötőanyag hozzáadása nélkül, a rá ható adhéziós erők eredményeként tömörödik, és összeáll.

A brikettálás energiaigénye kb. 60 kWh/tonna azaz 0,1386 MJ/kg. Így hatékonysága elérheti a 99%-ot is, ami 70-80%-ig csökkenhet az alapanyag nedvességtartamának függvényében. (Ezért célszerű szabadtéren tárolni és időnként átforgatással biztosítani a nedvesség leadását.)

A gyártás során károsanyag kibocsátás vagy veszélyes hulladék nem képződik. Jelentős zajkibocsátás nincs, maximális zajhatás: 65 dB.

Comments are closed.